Categories

Potkan čierny (krysa)

  • Latinsky

    Rattus rattus

  • Zaujímavosť

    Krysy sú takmer výhradnými vegetariánmi, ak však v prístavných mestách zavládne nedostatok potravy, pustia sa aj do údených rýb

Potkan čierny (krysa) vyhľadáva suché prostredie a veľmi často obýva suché a prehriate povaly napr. nad chlievmi alebo sýpkami. Predpokladá sa, že krysy boli zavlečené do Európy na lodiach pri križiackych výpravách zo Svätej zeme. Aj dnes sa na lodiach v skutočnosti vyskytuje krysa, aj keď v tomto zdanlivo vlhkom prostredí by väčšina ľudí očakávala potkana.

Ako vyzerá krysa

Sfarbenie je väčšinou čiernohnedé, ale vyskytujú sa aj svetlejšie sfarbení jedinci, ktorých si môžeme pomýliť so šedohnedým potkanom. Niektoré krysy môžu byť aj uplne čierne. Bez ohľadu na tmavšie sfarbenie je na rozdiel od potkana ich srsť omnoho jemnejšia a lesklejšia. Ušnice majú krysy väčšie a tenšie ako potkan a naviac ich má ružové a takmer priehľadné. Krysa má viditeľne dlhší chvost ako telo a hlavne ho má tenký, zatiaľ čo u potkana je chvost kratší, tučnejši a viac zarastený krátkymi chlpmi. Dĺžka tela je až 240 mm, chvost až 260 mm a samci sú troška väčší ako samice. Krysa váží 140 – 230 g.

Spôsob života

Krysy majú najradšej obilie a obilné produkty, v trópoch však žerú aj kokosové orechy alebo cukrovú trstinu. Spôsobujú tak veľké škody v obilných skladoch, ktoré sa zvyšujú aj tým, že krysy si v kopách obilia vyšľapávajú cestičky. Tie sú jasne viditeľné ako tmavé cestičky zatuchlo páchnuce močom. Krysy teda spôsobujú škody nie len priamou konzumáciou obilia, ale aj tým, že veľkú časť zásob znečistia trusom a močom, takže sú pre ľudskú spotrebu nepoužiteľné. Živia sa tiež zrnom alebo ovocím. Potravu si pridržuje prednými labkami rovnako ako myš domáca.

Krysa je prenášačom rôznych nákazlivých chorôb, napr. týfus alebo salmonelózy, a tak je v ľudských obydliach nevítaným spoločníkom. Dodnes zostáva nejasné, či hlavným hostiteľom blchy morovej, ktorá v stredoveku vyvolala epidémie bubonického moru (smrtelná choroba), bola krysa alebo potkan. Pretože sa táto choroba objavila v 11. storočí, viac to ukazuje na to, že zodpovedné boli krysy.


Galéria (krysa)


Čím skôr nás kontaktujete, tým skôr sa ich zbavíte

Napíšte nám
zdieľať